Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2021 07:05 - Държава, набутана в служебен джип от премиера си, е катастрофирала страна
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1907 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 04.02.2021 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България през 21 век: държава в джипка

Научихме, че през джипа на Борисов светът изглежда някак по-добър. И че през него се решават проблемите на хората в България. Само че държава, която се побира в служебния джип на един премиер, е катастрофирала.

Когато зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков казва, че през джипа на премиера светът изглежда някак по-добър, окото му не трепва. В други времена придворните стихоплетци биха римували възторжени епитети за тоя нов свят. Но времената се менят - сега тази работа с прославата е в ръцете на влогъри като министър-председателя Бойко Борисов.
За разлика от хората, които снимат видеа със съвети за грим например, премиерът Борисов рекламира продуктите на своето управление - щастливи труженици, които му се радват, пенсионери, които дават глас на радостта си заради месечната петдесетолевка. В тия видеа само строителната техника не ликува, но и това може да се поправи - по примера на “потьомкинските села”. Така изглежда светът през джипа на Борисов.

Къде е проблемът

Но не светогледът на Нанков е проблемът. Проблемът е, че през премиерската джипка се решават проблемите на хората - “където българските граждани имат проблем, имат нужда от бързи и адекватни действия, нещата се случват”, обясни Нанков по БНТ. Сиреч: има джипка - има решение на проблемите, няма джипка - няма решение. След три мандата управление на ГЕРБ и Борисов решаването на проблемите в европейска България зависи не от институциите, а от премиерското благоволение и от шанса джипката на Борисов да стигне до тях. Досущ като в Русия през XV век, когато такива прошения до “господаря” наричали “челобитни”, тоест - удрям чело в земята. Но сме в България. И е XXI век.
Разбира се, работата с молбите често е постановка - кметовете са предварително известени, всеки си знае репликите и скандиранията. Което прави цялата история още по-жалка. В действителност обаче джипът на премиера заобикаля истински проблемните райони - там, където не биха се възхитили на величавите му дела. На мястото, където в момента е най-необходима инспекция - аварията на третия лъч на метрото, Борисов не се е мяркал. А е само на няколко километра от Министерски съвет. Точно там има нужда от неговата “здрава ръка”, защото са наложителни бързи и адекватни действия. Но джипката не пътува дотам. Затова гражданите в столичния квартал “Хаджи Димитър” ще чакат някой хубав ден, когато ще спадне водата и ще започне ремонтът на пуснатото преди пет месеца метро. Дали Борисов може да каже кога ще стане това?
Премиерският джип, който стигна до Варна, за да ни покаже новото рибарско пристанище, няма да спре и до Варненското езеро, където преди няколко дни пак се спука канализационната тръба, по която отпадните води на варненския квартал “Аспарухово” стигат до пречиствателна станция. Ако Борисов спре там, ще се наложи да обясни как така тръба, изградена с европейски средства по време на първото му правителство, не е под земята, както е трябвало да бъде. И как така не е там и след ремонта, след който пак се пропука. Но премиерът не спира - сигурно много лошо мирише.

Теоремата

Колкото по-зле е рейтингът на управляващата партия ГЕРБ, толкова повече Борисов върти волана на служебния джип. Това вече е базисна теорема за пиар комуникациите на властта.
През 2019 година, преди евроизборите в края на май, Бойко Борисов редуваше инспекции, срещи с граждани, рязане на ленти на цехове, представени за заводи. Всичко това само и само да пооправи щетите, които нанесе на ГЕРБ “Апартаментгейт” - аферата с луксозните апартаменти, закупени на съмнително изгодни цени от известни лица на партията. Благодарение на двайсетте майски “ивента” и четири интервюта по водещи медии, ГЕРБ се отърваха само с един евродепутат по-малко - шестима вместо предишните седмина. До местните избори Борисов удържа темпото на своето джип-шоу, но въпреки това ГЕРБ изгубиха пет областни кмета и само с много зор спечелиха София на балотаж.
А как е сега? Положението с рейтинга явно не е добро, след като само през празничния декември Борисов е бил на 13 инспекции.

Джипа, любимият автомобил на мутрите

Компанията “Тойота” не е направила Борисов рекламно лице на кампания за джиповете “Секвоя”, макар премиерът всяка седмица да демонстрира качествата на автомобила по пътищата на България. Мощната кола е добра метафора за управлението - и е лесна за възприемане: джиповете бяха любимите автомобили на мутрите в годините на прехода. Привързаността на Борисов към тези коли е известна от времената, когато охраняваше Царя, а после и от работата му като главен секретар на МВР.
Сега “Секвоя”-та с Борисов на волана и с по някой министър, зам.-министър или кмет като придружител ще се вижда още по-често по пътищата на България. А за пътниците светът през стъклата ѝ ще е прекрасен като в телевизионно интервю на Борисов.

Но държава, която се побира в служебния джип на един премиер, е катастрофирала. 

Емилия Милчева, Дойче веле




Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824201
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031