Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2021 20:15 - Красимир Балъков: “Сега е моментът за промяна не само на държавата, а и на футбола ни !“
Автор: prehoda1 Категория: Спорт   
Прочетен: 152 Коментари: 0 Гласове:
-1



 https://transitionstories.eu/krasimir-balakov-sega-e-momentat-za-promyana-ne-samo-na-darzhavata-a-i-na-futbola-ni/

„Дошло е времето нещата в концептуален план във футбола да се променят. Живеем във време на промяна ! „

Може би сега е моментът за промяна не само в държавата, а и във футбола ни. Това мнение изрази в интервю за „Истории от прехода“ легендата от САЩ 94 и бивш селекционер на националния футбол Красимир Балъков.

„Не че футболистите толкова не са познават сега, а че се търси някакъв вариант да се излезе от тази ситуация, която имаме вече 20 години. От 2004 г. не сме се класирали. Това е единственият начин – да въртиш футболисти, за да можеш да видиш кой е най-добре като форма и кой може да донесе резултатМоже би сега е моментът на промяна не само на държавата, а и на футбола ни. Виждаме, че много млади футболисти започват да влизат в националния ни отбор. Подготовката при нас беше преди да започнем да жънем успехи в националния отбор. Самата подготовка се дължи на спортните училища от една страна, излизането на всички футболисти в чужбина в силни европейски клубове. Почти всички с малка разлика сме играли в качествени европейски отбори и уникалната съдба, която ни събра в една генерация добри футболисти и то добри футболисти на всички добри позиции. Защото понякога се събират добри футболисти на една позиция и нищо не можеш да направиш. В нашия случай ние бяхме добри футболисти, но и всеки си тежеше на мястото на своята позиция. Нито Христо Стоичков можеше да играе на моята позиция, нито аз можех да играя на неговата. Нито Емо Костадинов на моята или аз на неговата. Абсолютно всички си тежаха на мястото и това е съдба. Когато се съберат качествени футболисти, които правят качествен отбор, не може да се получи нищо друго освен успех“, коментира Балъков.

Относно предстоящият конгрес на БФС идната година и очакваната надпревара между Борислав Михайлов и Димитър Бербатов бившият футболист на Щутгарт, Етър и Спортинг Лисабон (който е играл и с Михайлов, и с Бербатов в националния отбор) каза следното:

„Нищо не мисля, аз чакам. Виждате в какво време живеем, светът е отворен и наблюдава не само спорта, а и политиката ни и няма нищо скрито – покрито. Дошло е времето нещата да се променят. Живеем във време на промяна, като специално за футбола нищо не мога да коментирам докато не видя всички кандидати какви идеи имат, какво предлагат, защото не съм чул на никой директно предложенията.

Да, Бербатов е единственият, който обикаля и се среща с клубовете, но няма такава публична изява, за да може да се разбере за какво точно става въпрос. Ясно е, че има промени. Там е малко объркано и мисля, че нито аз, нито медиите могат да коментират в момента ситуацията. Времето ще покаже, но най-важното е най-накрая да се направи нещо за тази промяна в концептуален план за развитие на българския футбол. Да се намерят допирни точки до държавата също. Тази година няма да стане. Конгресът е догодина, и предполагам, че вече ще се знае по какъв път ще поеме държавата, кое ще бъде правителството. Намираме се в изключително тежка ситуация и докато това не се изясни и не стане ясно и да се нормализират отношенията в страната“, обясни Бала.

Според него спортът не може без политиката, както и обратното:

„Все още не сме построили първия нов стадион. Много други държави успяха да го направят. Липсва ни обща футболна политика – казвам политика, защото без политици и самият спорт не може да се реализира. Няма как да дойде някой, който да ни финансира цялата инфраструктура в България. Трябва да има концепция, в която да участва и политиката вътре и самият спорт, за да може да се зароди нещо по-съществено като основа за футбола ни. Спортът не може без политика и политиката не може без спорт. Аз примерът го виждам в Германия. Цялото финансиране на Бундеслигата, не само в Германия и в Англия е така, всичко е спорт – политика и икономика. Всичко това се върти. Ние се опитваме в България да го направим по друг начин. Това няма как да стане, нямаме такива богати хора, които да поемат издръжката на 14 клуба в България.

Проблемът е начинът, по който нашето първенство да стане по-продуктивно и по-атрактивно и интересно. Производството на български футболисти да е част от този продукт, защото какъв е смисълът да имаме футбол, ако не залагаме на собствените си футболисти и не направим принципи, които да дадат възможност на младите българи да се реализират в българското първенство, след това да растат и да излизат в чужбина“.

За периода си като треньор на националния отбор:

„Селекционер на националния отбор бях в една фаза, която беше много комична и за жалост много тежка, но мен никога не ме е било страх от предизвикателствата, които е имало пред мен. Когато Боби Михайлов ме извика той ми постави две задачи. Едната беше, ако можем да се класираме, което беше много тежко и много трудно, защото сме в група с много силни отбори и другата задача беше да направя концепция за развитие на националните гарнитури – от горните до долните. След това да го прехвърлим към българския футбол като национална концепция. Направих бизнес план заедно с всички треньори на националните отбори, участвах в този процес заедно с един от най-големите мениджъри в българския футбол – Лъчо Танев, който ми помогна и доведе един специалист от Испания ( няма смисъл сега да ми казвам името, защото той тогава работеше още в клуб, който не можеше да обявим публично). С него проведохме разговори за създаване на нова българска концепция. На база на неговия опит, който има в Испания, и на нашите виждания тук в България. Направихме бизнес план, който представихме през Изпълкома. Тогава Изпълкома го прие категорично, даде зелена светлина за този бизнес план и след това се случи ситуацията с Англия – с расизма. Това ми беше най-тежкото време, което съм преживял изобщо във футболната си кариера. Тази тема е много деликатна и крие много подводни камъни и аз тогава бях оставен на барикадата изцяло да отговарям на всички въпроси не само спортни, а дори и политически, защото имаше по-малко спортни въпроси, отколкото въпроси свързани с расизма. Знаете какво стана след това – трябваше да си подам оставката. По този начин оставих всичко, което планирахме. Като цяло стана така, че попаднах в неправилното време в неправилното място и не можах да реализирам това, което исках с националния отбор“.

Защо младите таланти не успяват в чужбина ?

„Не са готови. Имат качества, но не са готови. Не са готови като характери, не са готови като изисквания. Аз затова казвам, че ние трябва да подготвим най-вече инфраструктурите си тук и да се работи по такъв начин, по какъвто се работи в чужбина, за да можем когато пращаме нашите млади футболисти навън да не попаднат в друг метод на работа и по друг начин да се работи на тях да им трябва повече време да се адаптират и обикновено не им стига това време и не се реализират. Това не е толкова елементарно. Всичко започва от тук – от начина, по който ние си правим нещата в българското първенство. По начина, по който ние работим и начина, по който ние изграждаме инфраструктурните си неща в клубовете. Мога да ви кажа само, че Лудогорец имат европейска база за тренировъчен процес. Оттам нататък никой друг  няма европейска база за тренировъчен процес. Има добри бази, но не са на необходимото ниво. Не е важно какво говориш – важно е какво правиш на терена. Това трябва да разберат младите футболисти, че приказките са едно, но долу на зеления терен е малко по-различно и новото време трябва да ги приемаме такова, каквото е. Всяка генерация си има своя етап на развитие в различна обстановка и никога не може да се сравняват нещата. За тях от една страна може да е много по-трудно, отколкото е било за нас, макар че и при нас е било трудно. На базата на това, че новата технология, новият начин на мислене тепърва навлиза в съвременния живот и има различни сфери, в които младите спортисти могат да взимат участие, не е само футболът. Тук е въпросът за младият човек, да може да се концентрира, да се съсредоточи изцяло в спорта и да даде всичко от себе си, ако иска да стане голям футболист, защото иначе по друг начин няма как да стане“.

Квота за чужденци ?

„Специално за квотата за чужденци, разбира се трябва да се съобразим с вижданията на Европейския съюз с човешките права, но не ни е проблемът квотата за чужденци дали ще я имаме или няма да я имаме. Ако си българин, работиш в България, живееш тук и въпреки всичко вярваш в българското, винаги ще можеш да дадеш шанс на определен брой български футболисти. Дори да имаш чужденци, дори и повече да са те, има възможност да се направи така, че и българските футболисти да имат шанс за изява. Футболният съюз трябва да помисли и за правила, но само да се слагат правила без стимул също ще бъде тежко. Светът е отворен, ние не можем да се затворим – чужденци винаги ще има, защото и ние сме били чужденци, когато сме ходили да играем навън и сме станали големи футболисти. Всички казват чужденци, но да са по-качествени от българите. То всичко зависи от финансите. Можеш да имаш дори и качествени футболисти българи или чужденци, когато имат финансиране за това. Ние нямаме структури, които да финансират клубовете здравословно, за да може те да залагат в български млади футболисти или да купуват качествени чужденци. Нямаме изградена финансова база за тези неща. Трябва да започнем от самото начало“.

Цялото интервю с Красимир Балъков вижте

ТУК !




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prehoda1
Категория: Политика
Прочетен: 49128
Постинги: 38
Коментари: 11
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930