Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2021 04:35 - Десислава Иванчева: “Специализираният съд трябва да се закрие, в ареста е по-зле от затворите, има извращения ! “
Автор: prehoda1 Категория: Политика   
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове:
0



 Къде бяхте на 10 ноември 1989 г. ?

Бях малка по време на тези процеси и началото на прехода и демокрацията. Била съм ученичка в девети клас в Техникума по химическа промишленост и биотехнологии. Родителите ми активно участваха в протестите и си спомням предаванията по телевизията. Имаше надежда в хората, които се надяваха, че нещата ще се променят и то за кратък период, но както виждаме надеждите не се сбъднаха.

Как се стекоха първите години на демокрацията за вас и особено периода около т.нар. „Виденова зима“ ? Тогава трябва да сте били на възраст, която позволява да участвате активно в живота в страната…

Честно казано до 2016 година бях от „спящите граждани“, които си мислеха, че България върви добре. Бях студентка, учих и работих – спомням си, че имаше купонна система и дори влизах в супермаркетите, защото не вярвах на майка ми, че  има купонна система и в магазините няма хранителни продукти. Два-три дни може да стоиш пред супермаркета и да не получиш нищо. И, че може само 300 грама или кашкавал, или сирене да си купят. Тогава фалираха банките, родителите ми имаха сметка в „Земеделска банка“, която фалира и те си загубиха всички спестявания. Спомням си и боновите книжки, където всички ходехме да подпомагаме икономиката на България, но честно казано дори не си знам къде ми е боновата книжка. Повечето ми приятели си загубиха книжките и нищо не спечелиха. Житото беше изнесено от страната, протестите бяха на политическа основа, имаше стачки и митинги пред Народното събрание, както и приватизацията. Имаше подготовка за НАТО 2004 г. за ЕС през 2007 г. и действително беше нереален свят и никой не може да си представи, че наистина хранителните магазини и рафтовете в тях бяха празни. Имаше право да се взема само по един пакет превръзки и такива дребни битовизми, с които надявам се никога повече да не се сблъскваме.

Това са активните години и на мурите и олигарсите, които и до сега ги има за съжаление. Има ли останал някакъв спомен във вас от този период? Рекети, побоища, изнудване…

Винаги съм се разграничавала от тези неща. Не, че не съм имала възможност на младини да попадна в някоя от групировките, но съм предпочитала да бъда независима. Спомням си убийства и приятели с магазини, които споделяха как трябва да имат защита, за да могат да оцеляват. Общо взето както и сега се случва при ГЕРБ, само че при много по-големи проценти и при по-страшни ситуации. Спомням си как бяха отвличани хора и им се искаха подкупи, за да бъдат върнати. Имаше случаи и на рязани пръсти като доказателство. Беше много грозно и страшно, но общо взето правителството си позволи да се стигне до това беззаконие и те самите спонсорираха и направиха групировките.

Да се върнем в нови дни. Как решихте да се занимавате с тази обществена дейност, а по-късно и в политиката?  Вие сте представител на хората, но сте участвали в политиката..

Да, за съжаление вече се водя политик. Беше непланувано, нежелано, непотърсено и неочаквано. Направихме доста промени не само в квартал „Младост“, но и против незаконното застрояване на София. За да може гражданската енергия да се възобнови и да може гражданите да сме тези, които да търсят сметка и да се изисква от управляващите как се стопанисват нашите ресурси. Да им се иска сметка и отчет и, ако трябва да бъдат наказвани, При нас всичко тръгна от едно застрояване пред блока ми. Аз ви казах, че до 2016 година бях от „спящите“ и даже съм гласувала за ГЕРБ едно време. Когато има несправедливост не ми пречи да преосмисля нещата. Пред блока ми – блок 21 в „Младост 1“ до Окръжна болница осъмнахме с огради. Събраха се доста хора и направихме малки протести и за три дни събрахме към 1800 подписа. Най-хубавото беше, че енергията да се пази въпросната полянка беше много приятна. От хлапета на пет години до възрастни хора на 95 години се включиха в протестите. Имаше и малки деца, които можеха да си напишат само буквата от името и тях включихме в нашия списък, макар че знаехме, че няма как да се зачетат техните гласове и подписи. Как да накараш деца, които ще са бъдещи граждани на „Младост“ или на София или друг град да не изкажат своята гражданска енергия. Малките събираха подписи, а възрастните пазихме терена. Група от граждани седнахме да разследваме какво се случва. Беше изкарано разрешение за строеж, без да е питана „Топлофикация-София“. Оказа се, че съдът не връща терена на въпросната Марийка от Пловдив. Тя поддържа детски площадки, а инвеститорът ги слага. Оказа се, че инвеститор е зетят на бившия кмет по онова време. За нула време успяхме да разнищим нещата.

Направихме протести и се обединихме с другите, които бяха против застрояването. Подкрепиха ни от „Гео Милев“, „Мусагеница“, „Стрелбище“ , „Драгалвеци“, „Люлин“, „Дружба“ и др. Получи се невероятна енергия, тъй като на хората ни е писнало да осъмваме с огради, без да сме питани. Оказа се, че в „Младост“ ПУП-ът е приет 2009 година и то без да са запитани гражданите. Аз живея от 1973 г. в „Младост“. Когато 2009 г. е правена презентация на ПУП-а пред гражданите, този, който е бил представен за район „Младост“ на обществените обсъждания , е бил фалшив ! Има го и в документите за общественото обсъждане, където главният архитект на София Петър Диков призна, че това не е истинският ПУП, а той се намира в общината. Тази наглост – общината да показва пред гражданите фалшиви ПУП-ове ни вбеси супер много. Оттам направихме референдум против застрояването. От нашата енергия, която се пренесе и в другите квартали, ГЕРБ свали доверието от техния кмет и се насрочиха нови избори. Успяхме да победим, въпреки че не вярвахме – 70% гласуваха за нас гражданите ! Бяхме безпартийни, пълни с енергия и четящи какво е ПУП, тъй като никой не знаеше. Успяхме 29 000 граждани да гласуват за гражданско и независимо кметство и управление. Беше много приятна цялата тази еуфория. Първоначално до нас бяха зелените, които ни помогнаха да пускаме документи в съда. След това ни подкрепиха и ДСБ, но те не се натрапваха и стояха встрани. Не както беше с господин Георги Кадиев, който излезе, че ни подкрепя, но не ни е излъчил той. Така стартирах – не съм знаела, че ще застрояват пред блока ми и, че ще мога да организирам хората и да разкрием измамите  и да спечелим.

Нали знаете, че сега много хора ще кажат, че зад вас стои някой. Хубаво е да се организират гражданите – това се прави често и във Варна се организираха хората за протест срещу застрояването на Морската градина. Обаче нямаме излъчен кмет, било то и районен. Всичко изглежда като една добре смазана машина през годините, в която гражданите почти не е възможно, а то и така е направен и законът, че да могат да се организират и да излъчат представител. Хората, които имат съмнение към вашите тези, ще си кажат защо точно вие, а не някой друг? Дали няма някоя политическа организация, която скрито да ви е издигнала или пък някой олигарх, защото „Младост“ е един от най-големите райони в София, а и в България?

Както Татяна Дончева беше казала – една съседка и една фризьорка се организираха. Беше чиста гражданска енергия. Имах фирма за превоз на пътници с евролиценз. Имах магазин на едро, имах бизнес и се занимавах с бизнес дела. Харчих си парите в центъра, прибирах се у дома и не знаех какво става в политиката. Получи се спонтанно и стават чудеса наистина. Може да сме от малкото, но действително без пари и с гражданска енергия успяхме да направим и референдум – 14 000 подписи събрахме, с ЕГН и трите имена. Бяха против застрояването и разглеждане на ПУП. Естествено, че от ГРАО ни прецакаха – направиха ги 5 %, защото когато 10 % от населението иска този референдум (става дума за местни въпроси), то държавата е длъжна да го проведе. Когато е 5 % Столичният общински съвет решава дали може или не. Пуснах ГРАО на прокуратурата и заведох дело, но с моето „прибиране“ (бел.ред. арест) не успях да си защитя докрай референдума.

Кажете като човек, който не се е занимавал с политика и попада в един от най-големите райони в България, как се случват нещата отвътре? Много хора се интересуват и не знаят как текат процесите в един общински съвет или в дадена община. Има достатъчно финансиране и възможности за влияние и злоупотреби, разбира се. Като има власт има и злоупотреби – това го виждаме всички.

Много често казват, че районните кметове са хора без власт и само стопанисваме даденият район. Не е така ! Ако на един кмет наистина му пука за района, то може да направи доста положителни неща за хората и за самия район. Искаме малко по-голяма самостоятелност на районите и затова излезе като виц „Млекзит“ от „Брекзит“ във Великобритания. Исках поне половината от сумата, която внасяме в касата на Столична община да се връща в района. Точно това бях казала и в медиите, че ако „Младост“ беше град ние нямаше да имаме тези дупки и липса на осветление. Районният кмет може да дава положителни или отрицателни становища. Ако някой терен или общинско жилище няма положително становище от районния кмет, то Столичният общински съвет не може да извърши дадената продажба. Имахме и по 5 и 10 квадратни метра, които можеше да се продадат, но лично аз не съм предложила и един квадратен метър за продажба! С пет квадратни метра аз като собственик на част от терен преценявам, че даденото застрояване не е подходящо в момента и по този начин законово също може да се спират строежи. Всяка година Столична община кара районните кметове да предлагат на Столичния общински съвет нещо като разпродажба на квартала. Районните кметове предлагат различни общински неща на свои терен, които Столична община да продаде и не стига, че са част от района, а сумата, която се връща от тяхната продажба, е някакви 30%. Аз и през двете години казах, че район „Младост“ е достатъчно разграбен и няма какво да предложи на Столична община. Тоест да продаде нещо и да отидат парите в Столична община.

Не може да се извършват нарушения, защото има доста органи, които проверяват. Ние бяхме в нонстоп проверки. При нас идваха АДФИ, които ни разследваха с месеци по обществени поръчки, саниране и поръчка на храни. Дойде Столична община на проверка със седем души, като тази проверка ни блокира работата. Налага се да отделиш по един отдел на човек, който да носи документи. Ботьо Ботев влезе в администрацията и аз се майтапих да не би да е станало убийство. И тази проверка мина успешно, РДНКС беше при нас, пожарната също. Все едно тази сграда съм я строила аз и то сега. Интересното е, че нямаше архивар, което е супер опасно – в един район трябва да има архивар. Предишният архивар беше съкратен от предното ръководство от ГЕРБ. Бройката беше закрита и затова много от документите бяха изчезнали или липсваха. Няма кой да носи отговорност и с триста зора успяхме да намерим човек с такава длъжност. И накрая дойдоха да ни направят проверка по архива, което е супер смешно. Преди са нямали архивар, а сега ни правеха проверка. Така че непрекъснато районните администрации минават на проверки и няма как се злоупотреби.

Как се стигна до задържането ви, какво си спомняте от тази дата? Защо точно вие? Сега от позицията на времето се говори, че сте били нарочени, но все пак трябва да има някакви доказателства – не може току-така да ви задържат. Трябва да ви разследват продължителен период от време, за да се стигне до подобна акция.

По-голямата част от хората живеете в друг свят, в който аз също живеех до 2016 г. Мислех си, че нещата са добре и може би някъде наистина има малка корупция. Никога не съм си мислила, че може да видя неща, които видях и преживях. Защо сме ние? Защото реших, че ще постъпя граждански, а не като партиите и няма да уволня никой в администрацията, а ще им обясня, че ще се спазва законът и, ако има страх от тяхна страна, то да изчакат след работно време и да разговаряме. Че ще ги защитавам и, че единствено и само законът е важен. Оказа се, че не е така. Шест месеца администрацията се опитваше да ме „сготви“. Нямах секретар и шофьор, мислех наивно, че хората са експерти и няма нищо политическо. Какво означава да ме „сготвят“? Например в първите шест месеца идва една преписка, в която има печат и подпис на данъчните, които са държавен орган. Имаше подпис и печат и от моята община и си викам какво ще гледам на два печата и два подписа? Добре, че интуицията ме накара да разгледам преписката. Оказа се, че щях да дам терен на един клошар ! И то терен, за който сме пуснали сигнал в БТВ репортерите. Успяхме да актуваме над 100 общински акта. За 20 години район „Младост“ е успял да преиздаде нови актове за собственост за терени, сгради и помещения само около 2000 акта.  За сравнение в „Люлин“ за 20 години бяха произвели почти 10 00 акта.

Защо точно срещу вас? Сигналът, който е подаден от господин Ваклин трябва да се разгледа и да има някакви доказателства, за да се стигне до вашето задържане? Иначе прокуратурата увисва…. Това важи и за МВР – все пак вас ви хванаха с белязани пари…

Те ни проспаха на изборите и не очакваха, че граждани ще могат да се справят и да управляват. Оказа се, че гражданите можем да се справим, макар че аз идвам от частния бизнес и не съм работила никога в държавната администрация, която е коренно различно нещо. Виждах нещата така, че кметът е един мениджър, който има акционери, които трябва да са доволни и търсят печалба и удобства. Не успяха да открият нещо незаконно в проверките, които направиха. Направиха ми незаконни записи, тъй като няма сигнал за корупция, че да има за какво да ме подслушват. В секретното деловодство прочетох, че човекът, който ни е подслушвал, е казал, че няма корупция в тези телефонни разговори и проверките са ок. Нямат записи срещу мен, които да ме обвинят, и измислят един свидетел с недобра репутация и офшорна фирма, който е и в конфликт на интереси с настоящия главен прокурор Иван Гешев. Той има няколко фирми и не си плаща данъците и осигуровките. В СРС-та обяснява как плаща на администрацията и как е платил на Влади Калинов. Това е личност, която раздава корупция ! В СРС-та си личи какво пренебрежение има към гражданите и администрацията, които са тъпанари и трябва да се подчиняват. Ние станахме интересни, защото следяхме да не стават кражби. Над 19 терени сме спрели да не бъдат откраднати ! Над 100 терена успяхме да защитим с актуване на собственост. Открихме 17 апартаменти, коти бяха откраднати и събрахме задължения, които не бяха плащани близо 15 години. Почнахме конкурси за общински терени, които не бяха правени с години.

Имахте ли комуникация с подалия сигнала срещу вас (господин Ваклин)?

 Този образ въобще не го знаех кой е! Той строи някъде на Околовръстното в местността „Камбаните“, където лично аз съм одобрила този ПУП, че става. Единственото, което защитавах, е да не излизат между блоковете нови застроявания, които да се залепят до балконите на хората. Там, където е местността „Камбаните“ и строи той, там ще се изгражда нов квартал и мен не ме интересува лично. Освен това става дума за обявление, че сградата примерно от „П“-образна ще стане две успоредни. За това нещо да искащ 500 000 или 250 000 евро просто е смешно !

Сумата беше намалена три пъти – първо беше 500 000, после стана 250 000, а сега е 70 000 ?

До първа инстанция прокуратурата има право да си сменя обвинителния акт. Първоначално ни връчиха обвинителен акт за 500 000 евро, след което Ваклин гостуваше по предавания и никъде не каза тази сума. Той говореше за 250 000. После се оказа, че са 70 000, но всъщност били 56 000, а накрая се оказаха 187 000. Въобще пълен бъркоч !

Какво е основното доказателство на прокуратурата срещу вас? Това белязаните пари ли са, някакви разговори с господин Ваклин ли? Вие казвате, че не го познавате… Как тогава ще водите разговори с него?

Този човек е търсил топла връзка с кмета, както го има в СРС-та и както Георги Шопов и други строители са казали. Той намира въпросният Дюлгеров и го информира (както става ясно от СРС-та, които се зачитат, тъй като тези между нас тримата се оказаха негодни според експерти, тъй като не е ясно гласовете на кой са). Имахме основание да изискаме експертиза, която да докаже, че в някои части от записа не са нашите гласове. Вместо експертите да признаят, че това не са нашите гласове, казаха, че СРС-та между нас тримата са негодни, неясни, неточни и не може да се каже кой какво е говорил. Ваклин запознава Дюлгеров с това колко му е застрояването. Той смята и се появява сумата от 250 000 – той втълпява на Дюлгеров, че съм казала, че искам 20 евро на квадратен метър. Единият каза на четири, другият на три вноски. Сумата за вноската се определя от счетоводителката на Ваклин, защото Дюлгеров пита Ваклин: „колко ще дадем“? Ваклин му отговаря, че ако е било вчера е щял да даде 80 000 , но счетоводителката му се е обадила и му е взела 10 000, така че сумата е станала 70 000 евро!  

Нашите СРС-та официално отпадат. Прокуратурата твърди, че има две дати, на които аз съм си казала корупционното искане и условията ми. Следователно трябва да има други две срещи, на които Дюлгеров да предаде сумата на Ваклин. Оказа се, че на първата дата, в която е моето корупционно искане, има около един час записи и там няма нищо, което да сме говорили за вноски, суми и терени. Даже споменавам, че са ми предлагали подкупи и аз съм ги отсвирвала. През този един час са ни записвали, чува се как си казваме чао и се разделяме и прокуратурата съчинява, че след като сме излезли от заведението пред колата сме си говорили нещо. Значи те са имали екип – както е можело да ни запишат в заведението, така е можело да го сторят и 5 метра по-наляво или встрани, където сме си говорили. Или поне да ни заснемат, че има такава среща.

На втората среща, в която съм си казала корупционното искане, пише, че около полунощ в софийско заведение съм казала това искане. Когато имаш СРС не казваш „около полунощ“, а точен час. Трябва да има някаква конкретика, а е просто, че на тази дата „около полунощ“ съм искала нещо. Като няма СРС или звук и видео. Същата вечер („около полунощ“) в един часа има сигнал в икономическа полиция от брата на единия от инвеститорите (Дерменджиев), че аз и Биляна Петрова сме били на нощна проверка по сигнал на гражданите. Заснел е колата и признава, че сме били ние и сме се представили. Разпознал ни е и е обяснил в икономическа полиция, че до 01:30 сме се опитвали да влезем в строежа и , че тръгвайки сме му откраднали винтоверт…  Имам доказателство, че в един часа посред нощ съм била на нощна проверка и сега трябва да докажа, че наистина съм откраднала винтоверта, за да докажа, че не съм била на тази среща?

На мястото, на което сме се намирали ние и господин Дюлгеров, има около 40 антени за мобилна връзка, които са проследими. В този специализиран съд те трябва да докажат, че ти си виновен, а не ти, че си невинен! Но ние решихме да добавим и това с антените, освен че предоставихме и сигнала до икономическа полицияДоказваме по тези антени, че сме били на поне 4 км един от друг и няма как да сме се виждали при положение, че стоим статично, а Дюлгеров се върти в някакъв триъгълник ! Детето му е имало алергия, ходили са по болници и са му били ваксина. Просто те имат едни твърдения, че на тези дати е било казано нещо. Дори Дюлгеров не го казва, че има такова нещо !

А белязаните пари?

Слава богу на нас ръцете са ни чисти ! Оказа се, че описът, който е направен на място и наличните пари, които ние изискахме в залата имат разминавания с пет банкноти. Нашите адвокати бяха прочели в протоколите по делото, че парите и вещественото доказателство е било върнато на въпросния Ваклин. Тоест правят се фалшиви документи, протоколи и заповеди. При нас хващателната част е чиста и така както каза Гешев, че ние сме ги броили, не е така. Не знам кой ненормалник ще седне да плюнчи и да брои 70 000 евро на външна маса в  градинката на „Кристал“ – има цигани и наркомани дори не е нужно да има мутри, които да те гръмнат. В работния вариант пишеше, че сме си ги сложили в чантата. Ние дори не сме вътре в заведението, ако имам да вземам пари ще вляза вътре на закрито.

Няма да ги вземете на такова оживено място…

Именно ! Има едночасов запис от тази среща, в който си говорим общи неща, но нищо свързано с пари, Ваклин, вноски и дарения. Камерите не показват да сме броили, така че и там няма какво да се каже. Ние сме задържани в 1 часа пред Спортната палата. Чак в 2 часа започват да се търсят поемни лица – тогава идват и репортерите и журналистите. През това време от 1 до 2 слава Богу Канал 1 е снимал частично нашето задържане. Това фигурира в кориците на делото като суров материал на БНТ (бел.ред. немонтирани кадри ).  Там си личи и е признато като веществено доказателство, че Биляна Петрова вече я няма пред колата и е отведена. Аз стоя и ми се карат, че трябва да гледам надолу в земята и аз казвам, че гледам надолу в земята и ме отвеждат от колата, а тя остава с отворени прозорци и врати. Личи си как подминавам караулът на полицая и слава Богу БНТ продължават да снимат и колата остава да зее без нас. Там са ни чантите и телефоните. Не е трябвало да ни отвеждат, но когато човек не си знае правата той вярва. Теб те хващат и ти вярваш, че няма да ти се нарушат правата. Може би повечето хора ще кажат, че гледам наивно на нещата. Навярно съм гледала наивно наистина, но не съм мислила, че може да има такава масирана атака.

Защо точно към вас и кой го организира това ? Все пак сте районен кмет, а не дори кмет на град или депутат и министър?

Казах ви колко много неща сме направили. Моята колежка и приятелка Биляна Петрова беше сметнала, че сме спрели далавери за около 5 млрд. И то ние сме били само година и два-три месеца. Спрели сме беззаконието и сме наруши комфорта на тези, които са крадели било общински жилища или терени. Представяте ли си да защитите 19 терена за една година и 16 общински жилища и за нула време да актувате всички земи да не могат да ви бъдат откраднати и да пуснете толкова сигнали.

Тук е мястото обаче където някои хора ще си кажат, че когато става дума за толкова пари не може и вие да не сте си помислили да вземете от тях? 5 милиарда са много средства…

Който има корупционно мислене може и така да си помисли. Ние имахме кауза и знаехме, че рано или късно ще бъдем отстранени, защото никой няма да даде на някакви обикновени хора да раздават правосъдие и да се пропуснат благините на дадените партии, които печелят от различните градове или райони. Не съм била никога депутат или от страната на крадлив кмет – при нас имаше проверки от АДФИ, които се чудеха за какво да се заядат и хванат и обвинят. По този начин показваме, че има некрадливи хора и които са били във властта и нищо не са спечелили. Един районен кмет може би да спечели нещо от саниране или обществени поръчки. При нас обаче няма как да има такова нещо. Прокуратурата знае всичко около моите финанси и имоти. Не са намерили абсолютно нищо съмнително или да съм спечелила нещо по време на кметуването. Запорираха ми наследствения апартамент от баба ми – нямат право да запорират нещо от 2007 г. Запорирали са ми две стари коли от 1997 г. и 2004 г. , както и малка вила от 1980 г. Влезли са във всички сметки на племенничката, на майка ми и на сестра ми и не е открито абсолютно нищо, което е доказателство, че ние просто сме си вършили честно и съвестно работата ! Има много честни и съвестни хора, които работят по законен начин и за доброто на хората.

Говори се, че господин Ваклин и настоящият главен прокурор Иван Гешев се познават. Макар че господин Ваклин отрича това, специализираната прокуратура каза, че се познават. По какъв начин това може да повлияе на разследването срещу вас? Оказва се покрай разкритията на Светослав Илчовски, че бизнесът и политиците са много близки. Да не стане така, че и прокуратурата и бизнесът да са много близки и да се получи един порочен кръг и да затворим системата?

Прокуратурата доказа, че са близки Гешев и Ваклин и близки до Гешев получават няколко апартаменти. Това е невероятен конфликт на интереси – не може този, който подава сигналът и този, който трябва да го разследва, да са близки. Те не са се видели случайно, а се познават от доста време. Това е незаконно и би трябвало това разследване да се прекрати веднага !

Как функционира съдебната система в България? За добро или за лошо ви сте били част не само от политиката в България, а и от съдебен процес. Още от момента на вашето задържане, а и по-късно по време на престоя ви в следствения арест. Вас ви държаха с едни пранги, поне аз не си спомням друг да са го третирали така. Чуват се зверски неща от Светослав Илчовски спрямо това какво се случва в следствения арест и в затворите.

Мога да говоря за себе си и няма как да обобщя нещата. В нашия случай съдът силно подкрепяше прокуратурата. Дори когато прокуратурата проспи нещо или се „обърка“ съдът им удря по едно рамо. Адвокат Савова например силно се възмущаваше по време на едно от съдебните заседания, когато искахме да видим събраните доказателства, че всички доказателства са отваряни и не са запечатвани. На запечатаните липсваха подписи, което според адвокат Савова е опорочаване на доказателствата. Прокурорът общо взето „спеше“ на скамейката и съдията подкани прокурора да се включи и да се изкаже против това, което иска адвокат Савова. Прокурорът каза, че това няма да е необходимо (отправеното искане) и такива протоколи не са издадени, защото няма да се докаже обективната истина. Малко по-късно съдия Ушев казва, че такива протоколи са налични в кориците по делото. Казвайки, че няма протоколи и, че не е следено кой и кога е отварял документите, то това означава, че тези доказателства не са годни. Съдът обаче се усеща и замазва положението.

Некачествено събраните доказателства обикновено водят до прекратяване на делото.

Относно въпросното тефтерче, което се разгласи – за него има три различни експертизи. Това е абсурдно ! Няма как за едно и също нещо да има три различни експертизи ! Първата версия беше, че тефтерът е писан от мен, втората версия е, че е писан от мен, а текстът, където пише осветление, асфалт и т.н. е почеркът на Дюлгеров, а цифрите не може да се установят на кой са. Въпросното тефтерче е стояло 40 дни оставено отворено на произвола на съдбата и се появява нова шеста или седма страница, в която си личи, че са се опитвали да имитират някакви цифри. Ето как се „пазят“ доказателствата и се фалшифицират. Това тефтерче не е било опазено по надлежния ред и не виждам как изобщо може да съществува като доказателство, ако съдът е честен и спазва процедурите и законите …  Ние сме осъдени точно въз основа на цифрите на някой, който е писал в това тефтерче. Цифрите, които са доказани, липсват примерно осмица или четворка. Пълен поръчков процес ! Самият Иван Гешев заяви в интервю, че делото е политическо и, че ако бъдем оправдани това означава, че трябва да се закрие специализираният съд и прокуратура.

Те искат да ги закриват… Може би и за добро…

Да, там доказателствата не са важни. Аз се възмущавах и казвах на адвокатите ми, че не може при едно сериозно дело да са ти хвърчащи документите в самите корици на делото. Не може един лист да има три номерации. Не може тази папка да няма номерация и подпечатана. Аз като един обикновен администратор и районен кмет не бих позволила такъв хаос. Там обаче листите са хвърчащи – пълно безобразие ! И адвокатите казват: „да, в този съд е така ! „. Не може да поискаш да се запознаеш с делото в съдебната зала и съдът да ти казва, че не можеш да го четеш. Как така? Законът ни дава това право да се запознаем с материалите по делото – щом има материали аз трябва да почна да чета! А не да се молим на съда, той да ми разреши аз да се запозная с делото… Знаете ли колко много борба сме водили, за да можем да си четем делото. Да не говорим, че в ареста има т.нар. „инквизиции“. Добре, че след като подадохме 100 жалби омбудсманът Мая Манолова се сезира (благодарим й все пак) и прати екип, който засне, че прозорците наистина не се отварят. Няма вентилация, топла вода и тоалетната е открита. Никога няма да забравя, че това, което ни се е полагало по закон, самите служители в ареста не са ни разрешавали да ги ползваме. Месеци наред нас ни изкарваха от килиите (дали за дело или четене на материали) без вода, храна с довода, че било незаконно… По цели дни сме били без вода, защото като те заключат в тази малка килия преди делото, те не те чуват, че си там. Не те пускат дори да помолиш за вода ! Взимала съм си вода в шише от минерална вода втора употреба, за да си сипя малко вода в него. И това докато съм пресичала от съдебната зала, за да ме приберат в килията. Не може да седиш в тези жеги в тези килии без проветряване и без вода. Може на някой да му се стори нещо дребно, но това е вид психологически натиск ! Не може да те държат гладен. Когато постъпихме в болницата на затвора ни казаха, че когато извеждат затворник или арестант извън сградата му се полага сандвич и може да си вземе вода, кафе или сок. Ние нямаме право дори на вода, може да ви звучи като гавра, но не е…

Това персонално към вас ли беше или към всички?

Да, беше персонално към нас. Те затова ни държаха в абсолютно пълна изолация и с никой не се срещахме, за да не можем да разберем за какво става въпрос. Отделно, че непрекъснато ни правиха „гол тараш“. Аз не излизам от системата – от едните охранители ме предават на другите охранители.

Може би да не намерят пила…

На мен ми беше супер унизително непрекъснато да ме претърсват ! При положение, че аз не съм се срещала с никой – отишла съм и съм чела материала. До мен седеше охранител, но ние вече си носехме вода. Не беше нужно това голо претърсване. Това за някои си е унизително, а не говоря, че по закон сме имали право преди да ни хвърлят в залата на дело да ни изкъпят – нас не ни изкъпваха. Имахме право да се видим на огледало – ние с месеци не сме се виждали на огледало ! Бяхме мръсни, гнусни и без връзки за обувки ! Аз съм питала кога ще ни дадат връзките за маратонките… Едно е да отидеш смачкан в съда – мръсен, рошав жаден и гладен… С какво самочувствие ти ще се бориш? Ти си смачкан ! Слава Богу това не ни пречупи, макар че разбрахме, че това е персонално за нас… По закон трябва да те изкъпят и да те приведат в приличен вид. Можеш дори да имаш официални дрехи, да се гримираш – ние огледало и баня не бяхме виждали от сумати време ! Когато отивахме някъде се нареждаха всички служители към арестите – все едно те са властта, а ти си никой и излизаш от една миша дупка. Вече бях „стара пушка“ и се майтапих с тях. Казвах им: „браво момчета, всички сте на работа! Сега може да отидете и да работите!„ Правят невероятни тараши!  Разтварят ти кифли, кроасани, газят върху тях и ги хвърлят във вода ! Все пак два пъти в месеца имаш среща с външния свят , който да те захрани.

Да кажем, че вие не сте осъдена, а подсъдима. Тоест, ако ви оправдаят тези неща ще се превърнат в престъпление към вас като личност…

Нямаше дори лекар ! Тези, които са се жалвали след нас, че няма лекар и лечение им обърнаха внимание, а на нас не ! От мръсотията от непраните одеяла и дюшеци , по които имаше и мазнина, ми излязоха гнойни пъпки на гърба. Като сме жени по закон трябва да има жени, които ни гледат. Във всяка стая има по една шпионка и ние бяхме контролирани от мъже охранители ! И до тоалетна да идеш ние сме наблюдавани от мъже охранители, което е незаконно ! Слава Богу жени ни претърсваха на голия тараш. Трябва да извикаш охранителя, който да ти види гнойната пъпка, да я запомни и по телефона да обясни на лекаря на следствения арест на „Г.М. Димитров“ и тя по телефона да му каже какво мазило да ползваме. Разбирате ли какъв абсурд? Ето така се лекуваш !  

Нямаш право на лекар или трябва да си в тежко състояние и чак тогава ще извикат такъв ?

Не те извеждат. По закон , ако няма лекар в единия арест трябва да извикат такъв от другия. Няма нищо лошо дори да те заведат на лекар, за да се види каква е тази екзема, защо имаш температура или ти се надува бузата. Всичко се лекува с аналгин и ти си носиш лекарствата! Няма психолог, дават ти се само пет минути разговор, а на третата минута ти прекъсват разговора, което е незаконно. Нямат право да ни лишават от един час на ден престой на открито, а те ни лишаваха от това ! Ние като четем по три дни делото в съда – три дни сме само на изкуствено осветление ! По едно време на мен ми стана лошо и викнахме бърза помощ заради клаустрофобия и липсата на светлина ! Законът ти дава това право, а самите служители те мачкат психически Чувала съм и за други извращения, но това са слухове. Вярвам, че се случат такива неща и дано да има доказателства, за да може да се покажат! Ние каквото можехме успяхме да съборим системата. Излязоха снимки оттам, влезе първият компютър в ареста, измиха банята. Оказа се, че има хладилник, за който ние не знаехме, че съществува. Оказа се, че вече ще се къпем през ден, а не два пъти в седмицата. Може би това са дребни неща, но да пробиеш тази система също не е малко ! Успяхме и да си четем делото, те полицаите после се майтапиха, че имат много работа, защото всеки задържан иска да си чете делото, какво е това безобразие ! Успяхме да сменим списъка на разрешените предмети за влизане в ареста. Поставиха ни в тази система и там също успяхме да разбутаме нещата и да работим за каузата на арестуваните и задържаните.

Това е целта на арестите – да те смачкат и да подпишеш каквото ти кажат ! Защото ти е абсолютно все едно като си с условна присъда подписваш и за колелото, което не си откраднал ! Има хора с кредити – аз слава Богу успях да си изплатя моя за автобуса. Ако имах неизплатен креди какво щях да правя? Не работя, все още нямам обвинителен акт, банката си изисква парите и след време ти взима апартамента. Хората там мислят много трезво и си казват – по-добре да разпиша каквото ми казват и да свидетелствам за това, което ми кажат. Много рядко хората се борят за правдата и истината. Особено, ако си задържан за една цигара марихуана или рязан тютюн – дребни престъпления. Какво правят тези случаи в наказателния съд? Има хора седят по осем месеца без обвинителен акт – естествено, че ще подпишат каквото им кажат ! На осмия месец или трябва да й вкарат обвинителния акт, или да я пуснат. Момичето, което беше в килия с нас я държаха до последно като куче. Междувременно й разбиха два пъти магазина, банката й е взела двете коли, които ги е взела на кредит. Животът й се разваля и тя накрая не е осъдена и няма обвинения срещу нея обаче я държат осем месеца. Затова са по-тежки условията в ареста, отколкото в затвора ! В затвора имаш светлина, разходки…. Отношението е отвратително и според мен има проблем с лавката – там работи частна фирма, без да е преминала успешно през конкурс. След като в последните си месеци там започнахме да „ръчкаме„, че според Закона за потребителите не може да напишеш, че има 100 грама салам, без да е написано какъв точно е самият салам. Поискахме касови бележки и почнаха да ни пазаруват от „Кауфланд“. Там също има система, която не успяхме да разнищим, но който иска може да провери дали лавката е законна.

Относно делото – всички разбраха, че сме били отведени от колата. Това е все едно полицаите да дойдат у вас и да правят обиск и да те пратят за бира. Като се върнеш с бирата вкъщи те да си седят и да ти почнат обиска и разбира се ще намерят и скелет в гардероба ти. Така е станало и с нас ! Колата ни остава отворена, зееща и без надзор. Няма нито един запис от кръстовището на „Гурко“ – от сградите и кафенетата. Прокуратурата не приложи такъв запис, защото щеше да се види кой е в колата. При нас светеше волан, сенници, седалки – това означава, че някой целенасочено е влязъл, изцапал и замърсил средата. Някой в някакъв кашон отзад е метнал някакви пари… Кой ще си носи на отворени прозорци 70 000 ? Искахме да се разследва този случай, но той не се разследва. Оказа се, че тефтерчето 40 дни е било безпризорно и се появява нова страница, СРС-та се оказаха негодни. Оказа се, че в тайното деловодство човекът, който ни е подслушвал пише на 29 март, че до момента няма корупционно искане ! Прокуратурата казва, че на 16 вече съм имала корупционно искане… Как става така? Човекът, който ни е подслушвал и докладвал с кой разговарям –с Боби Сандов за защита на парк „Въртопa” , с Чолаков от „Зелените“ да ме защити и да ми помогне с референдума… , че не искам да застана против гражданите, че ще дам ГРАО на съда. Това са ми разговорите по принцип) пише, че до 29 март нямам корупционно искане, а прокуратурата си съчинява на 16 март ! Те са толкова нагли, че знаят, че всичко ще бъде замазано и, че съдът ще ги покрие ! Затова трябва да се закрият тези институции ! Има три тома свидетели – инвеститори, собственици на терени, моята администрация…

Ако е така, както казвате, а то предполагам може да се докаже, звучи толкова отвратително, колкото са и разкритията на Светослав Илчовски… Реално всеки може да бъде обвинен по този начин, ако се фалшифицират доказателства и се повдигат обвинения по този начин. Бизнесменът Илия Златанов говори за нещо подобно по случая „Осемте джуджета“…

Да и пак имаше някакви измислени герои и фалшиви доказателства. Изчезнаха доказателства (едни жълти листи) от инспекторите в ареста на „Г.М. Димитров“Изчезна преписката на Ваклин (оригиналният документ), където се доказва, че тази преписка се е движила и не е целенасочено задържана. Оригиналният лист изчезна, който беше в наша полза. В СРС-та имаше запис как един от инвеститорите казва на Ваклин: „не знам дали знаеш, но на мен ми предложиха от прокуратурата срещу 15 000 лв. Иванчева да я няма“ ! Прокуратурата чака някой инвеститор да плати 15 000 лв. Аз бях много обидена, че струвам само толкова… Както Ваклин е снимал непрекъснато точно в този момент се разваля записът. Ваклин носи ПУП-а, за да запознае Дюлгеров с това какво му е имуществото… Точно като Ваклин носи ПУП-а и Дюлгеров казва, че има намек за склоняване към корупция , записът е повреден! Това просто е абсурдно да се повреждат записи ! Всички СРС-та в наша полза са изтрити !

На 30 март ми удрят колата – когато си политик или важно лице това е сигнал и предупреждение. В СРС-то на 23 март Дюлгеров казва на Ваклин: „не знам дали знаеш, но на нея й удариха колата“, а на мен колата ми я удрят на 30 март ! Това означава, че самите СРС-та са намествани, фалшифицирани и манипулирани ! Писали в хартиения вариант (добре, че слушахме записите в залата) , че Биляна Петрова казва вместо: „аз не искам децата в центъра“, „аз не искам 10 %“… Какво безобразие ! Искахме всички наши СРС-та да се чуят в залата, защото има голямо разминаване в информацията и слава Богу те отпаднаха накрая ! Няма нищо, което да доказва вина – нито от двете срещи има СРС-та, те са негодни, тефтерът е бил отворен и е добавяна страница, колата ни е зеела и ние сме били отведени – всичко е по усещане на Ваклин.

Ако е така защо на две инстанции сте осъдена?

Защото това е специализираният съд ! Това е друг съд – там е друг свят ! Законът не важи за тях !

ВКС не е специализираният съд…

Слава Богу имаме надежда, че ще попаднем на добър състав, ако има някакъв натиск върху съдиите те ще издържат, но важните инстанции са първа и втора, защото там се събират веществените доказателстваТам искахме да се приложат записите от задържането ни и прилагането на различни експертизи. Те като не са приложени не могат да отидат и във ВКС и няма как да ги погледне и изиска. Има куп процесуални нарушения, които при всички положения един честен съд, извън специализираният такъв, ще върне да анализира и уточни случаят. Вярно, че съм разочарована от първите две инстанции, но това е друг съд – специализираният съд не е законов и трябва да се закрие !  Когато имате доказателства за нещо няма да имате 272 страници обвинителен акт и обяснителен режим ! Щяхте да имате 7 страници кратко и ясно описано престъпление. Това означава, че си изсмукват нещата от пръстите. Хинов наистина приема, че не сме приели парите, тъй като не сме били при колата и сме били отведени. Това го каза и полицайката в съдебната зала ! Господ ни пази, че си запазихме ръцете, че полицайката проговори, че инвеститорите казаха само истината – че никога не съм искала пари за себе си и дори не съм правила намек за такова нещо ! Отделно, че издържахме и психически на този ад ! Ние бяхме и в Сливенския затвор един месец ! Може би е трябвало, за да разбутам и там нещата. Може би, ако не бяхме влезли в ареста нямаше да излязат тези снимки на мизерията, че няма лекари, пробутахме, че може да се четат делата, че трябва да има лекар, компютър. Може би е трябвало и там да влезем, за да разбутаме системата – съдът и арестите, за да се променят нещата. Сега не знам къде ще ме метнат да се боря, но малко съм уморена честно казано, Надявам се да имам малко време за почивка, като ние се борим за пълно оправдаване ! Не се борим за намаляване на присъда или за излежаното, защото ние вече имаме излежани две години ефективно, макар и да не сме осъдени. Надявам се специализираният съд да бъде закрит, за да може да се отиде на нормален процес в нормалните съдилища.

Идват избори, участвахте в такива, ще се включите ли?

Малко ми е далечно това мислене. Не съм мислила, нямам собствена партия, макар че много хора ми пишат, че трябва да се създаде, тъй като не се припознават в наличните партии. Не знам защо партиите на протеста, които са извън статуквото, не ни припознават и не ни подават ръка. Не съм мислила по този въпрос, първо ще мине делото и да видим какъв ще бъде резултатът – дали ще ни върнат и какво ще мине и като мине надявам се да отдъхна. До 11 юли има доста време. Засега нямам намерение към днешна дата.

Какво ще кажете за тези разкрития, които излязоха от господин Илчовски, а и от Цветан Василев, Васил Божков, Илия Златанов?

Радвам се, че все повече хора говорят. Надявам се да има още бизнесмени, които да покажат какво става в държавата. Съчувствам им и ги разбирам – фалшифицират се и се манипулират документи, имало е натиск към тях. Никога в живота си не съм заплашвана – имах автобусна фирма, палили са ми автобуса и са ми пукали гуми. В бизнеса на транспорта да си палите автобусите и да се заплашвате е нещо стандартно и обичайно. Те затова не са ни преценили правилно – очакваха да съм една фризьорка, а се оказах шеф на транспортна фирма и то от 15 години. Мои клиенти са били президентът и премиерът на Италия, футболният отбор на Милан, ЦСКА, националният отбор по борба, банки. Фирмата се казва „Агенция ХИП -7“. Лицензът ми е 0589 и е един от първите. С бързото прехвърляне съм си загубила лиценза. Би трябвало Министерството на транспорта да ми каже, че не съм приложила един документ и щях да го приложа, но загубих лиценза. Едно от министерствата ми се обажда да разговаряме на среща на високо ниво и ми се обяснява, че лицензът ще бъде подновен без никакви забележки и със същия номер, ако аз придвижа една преписка за един общински апартамент!

Това е като сте вече районен кмет?

Това е като съм вече районен кмет.

Това исках да кажа – не може да не е имало някакъв опит да помогнете на „който трябва“…

Това не е за нещо голямо – някакъв непознат човек, който не познавам. Не е някой бизнесмен или олигарх. Казах, че е абсурд и станах и си заминах и, че когато реша ще си възстановя лиценза наново ще подам документите, ако трябва. Макар че ми се искаше да си запазя лиценза, защото той е много стар – на 15 години е. За да може да ти е с три цифри лицензът и да си от 15 години на пазара означава, че си коректен и си работил добре, а не непрекъснато като имаш проблеми да откриваш и закриваш фирми. Лицензите вече са петцифрени. След което от една държавна агенция ми се обаждат, че мога да си подновя лиценза, но трябва да уредя едно дете за детска градина. Ако се бяха обадили и ме бяха помолили като хора, че има проблем и без да се обвързват нещата с лиценза и беше чисто човешка молба, то щях да помогна на който и да е!

Не играете карти (бел.ред. случаят с белота между Бойко Борисов и шефът на „Градус“ Иван Ангелов, които играели белот).

Не играя, да. Аз съм и зодия везни – ние сме крайни и сме винаги за правото и справедливостта. Накрая автобусът ми ръждясва, загубих си лиценза, зле съм с финансите, макар че прокуратурата каза, че имам пет сметки, а реално имам само една. Живея в наследствен имот, има хора, които наистина работят за каузата и те са най-опасни, защото нямат зависимостиНямам зависимост към нищо – освен към цигари и кафе. Нито алкохол, наркотици, хазарт, секс или нещо друго. Освен това не взимам пари от никой, освен от банката и аз тях съм ги платила.  Не съм имала нищо общо с бизнесмени, политици и олигарси. Дори през мутренското време съм гледала да съм независима и да не попадам в такива среди. Както се вижда съм и непокорна и непослушна, така че няма как да ме „обязди“ някой. Колкото повече някой ме натиска в ъгъла, толкова по-упорита ставам ! То се доказа, че с моето държание няма как да ме пречупят !  

Какво ще кажете за ситуацията в страната институционално? Хората се интересуват какво става с прокуратурата, със съда, с бъдещи депутати, които могат да бъдат компрометирани. Хората очакват нови разкрития и сигурно ще се появят такива.

Има много читави хора и в администрацията. Доста от сигналите, които разкрихме, са благодарение на честни граждани, които работят в администрацията. Когато те повярват, че има ръководител, който ще направи всичко възможно, за да се работи по закон, те винаги ще излязат добрите хора. Познавам много качествени хора и от 45 Народно събрание от всички партии. Аз не ги деля на партии, а като личности. И от БСП, ДСБ, „Зелените“, „Изправи се! Мутри вън“ има невероятни хора. Не съм наблюдавала „Има такъв народ“, но предполагам и, че там има невероятни хора. Така че аз вярвам, че както ние в „Младост“ успяхме да бутнем ГЕРБ и да го „изчегъртаме“, защото втори поредни избори ГЕРБ не успя да се пребори и да вземе „Младост“, така ще дойдат нормални хора. Трябва да се гласува и да се мисли преди да се гласува. Не трябва да избираме хора, които стоят добре и ни обещават чудеса. Трябва да се проследи историята на хората какво са направили. Имаше доста граждански участия като това на Стела Николова от „Демократична България“ във Варна. Хора, които са се доказали, че им пука за обществото и за България. Не им пука за пари – има много хора като нея и мен. Вярвам, че нещата ще се подобрят. Може би изглеждам като мечтател и дори наивна, но вярвам, че нещата ще се променят.

Всяко начало си има край – никой не вярваше, че бай Тошо ще падне и, че за един ден ще осъмнем в друг режим. За мен ГЕРБ е изживяла своето време и на хората наистина им е писнало както на нас в „Младост“ от презастрояване. Така и на българския народ му е писнало да слуша за кражби и т.н. Въпросът е Иван Гешев какво го правим? Защото той също се е доказал, че не е положителна личност. Няма добра характеристика и много хора знаят за делата му – как ги е водил и как ги е приключил и за кой е лобирал. И какво прави в защитено жилище до правителствената резиденция. Баща му беше купил терени за 2 лв под „Витоша“. Как фалира държавно предприятие „Софтранс такси“ – този човек (Гешев) няма моралното право да бъде там. Самият той каза, че ние сме политически залог…. Как можеш да кажеш по телевизията така открито?  Това означава и, че си преднамерен.

Специализираният съд и прокуратура в този си вид трябва да се закрият ! Първото, което трябва да се направи, е промяната за независимост на съда ! Когато се знае, че има справедлив съд и бизнесът ще започне да диша и малките кражби ще започнат да намаляват – тогава и българите в чужбина ще повярват, че България тръгва нагоре и има справедливост и законност! Ще дойдат инвестиции, европроектите ще тръгнат по предназначение, защото никой няма да си помисли да открадне дадените пари. Както е това безобразие на Каракачанов – 6 милиона ниви и ливади, на които не е сменен статутът, те са гори и в момента ги разпродават като ливади и пасища ! Повечето ни казарми са направени върху земеделски земи. След като се смени статутът автоматично тази земя трябва да се върне в Министерство на земеделието, а Каракачанов ги продава, което е безобразие и ги продава като ливади ! Ние имаме сумати гори в кадастъра, които са си реално гори , но Министерство на земеделието и Агенцията по вписванията не променят нещата. Толкова много измами са ! Виждам, че вече хората имат невъзмутимост и правят протести като тези от миналата година. Кой си е мислил, че толкова много хора ще се съберат и ще изкарат толкова дълго време. Когато хората си знаят правата и споделят, говорят помежду си и се информират, е така. Например при застрояването в жилищните квартали 40 % трябва да е озеленяването и 60% теренът с бетона. При нас той е 100% – къде са озеленяванията в моловете? Гражданското общество се създава и ще става чувствително към всички тези беззакония. В чужбина например само за една среща на бизнесмен с министър той си подаде оставката ! Моралът е много важен – държавата трябва да направи така, че в училищата да се произвеждат морални и качествени хора ! Ако хората излизат оттам прости, прост народ се управлява лесно ! Но този прост народ няма как да произвежда и като остареем откъде ще си вземем парите ? Бизнесът и училищата трябва да работят заедно. Защо да произвеждаме кадри за длъжности и професии, от които бизнесът няма нужда? Бизнесът налага какво трябва да се учи в училище, за да може да има синхрон между бизнес и училище ! Много неща трябва да се оправят в България и аз вярвам, че ще се случи, но трябва да почнем от правосъдието. Всичко друго ще си дойде на местата след това.






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prehoda1
Категория: Политика
Прочетен: 49204
Постинги: 38
Коментари: 11
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930